Firmamız, aşağıda statüleri tanımlanan kişilerin;
Kesin dönüş bedelsiz oto ithalatında gümrük vergisi ödenmez, ancak ithalat vergilerinin en fazla pay oranına sahip Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödenmek zorundadır. İthal edilen araçların ÖTV ve KDV vergileri aracın model yılına göre yıpranma payı indirimi (amortisman) ve Diplomatik İndirim yapıldıktan sonra kalan bedel üzerinden tahsil edilir. Bu sebeple Bedelsiz Oto İthalatı, hiçbir vergi ödemeden araç ithalatı anlamını taşımaz, sadece Türkiye’ye kullanılmış oto ithalatını sağlar. Bilindiği üzere Türkiye’ye kullanılmış otomobil ithalatı mevcut Gümrük Kanuna göre yasaktır.
Bedelsiz otomobil hakkına sahip kişiler araçlarının gümrük işlemleri için ödeyecekleri vergileri web sitemizdeki VERGİ HESAPLAMA FORMU’nu doldurarak öğrenebilirler. Türkiye’ye gelmeden bu bilgiyi edinmek aracı Türkiye’ye getirip getirmeme kararını kolaylaştıracaktır.
Aşağıdaki kişiler Türkiye’ye bedelsiz ithalat kapsamında ( eski adı ile nakli hane ) kapsamında gümrük vergisi hariç diğer vergileri ödemek kaydı ile 3 yaşa kadar araç ithal etme hakları mevcuttur.
Aracın CIF Değeri (Navlun ve sigorta bedeli dahil olmak üzere aracın gümrük kıymeti) ve ÖTV Toplamının % 18’i oranında Katma Değer Vergisi (KDV) +ÖTV (özel tüketim vergisi ) aşağıda belirtmiş olduğumuz amortisman payları düşülerek aracın serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.
Araç yaşı (birim Amortisman oranı (%) Amortisman tutarı (birim) Vergiye esas kıymet (birim)
1- 20 100x%20=20 100-20=80
2- 10 100x%10=10 80-10=70
3- 10 100x%10=10 70-10=60
4- 10 100x%10=10 60-10=50
5- 10 100x%10=10 50-10=40
6- 10 100x%10=10 40-10=30
7- – – 100x%20=20
8- – – 100x%20=20
9- – – 100x%20=20
Bedelsiz ithalattan faydalanmayı düşünüyorsanız ve Türkiye’ye gelişinizde mevcut aracınızı veya bu kanun çerçevesinde ithal etmeyi düşünüyorsanız, Türkiye’ye gelmeden önce aracınıza ödeyeceğiniz vergiyi bilmeniz menfaatinize olacaktır. Bu durumda önceden hesaplatmanız bu işlemi gerçekleştirmeniz değip değmeyeceğini öğrenme şansınız mevcuttur.
Firmamız deneyimli Gümrük müşavirleri her yıl açıklanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Resmi danışmanlık liste tarifesi ücreti dahilinde Aracınızı Türkiye’ye getirmeden bedelsiz ithalata hakkınız olup olmadığı ve hesaplanacak vergiyi size raporlayıp sunmaktadır. Hesaplama ve raporlama süresi 5 iş günüdür.
Şayet Gümrük ve Ticaret Bakanlığının her yıl Resmi Gümrük Müşavirlik firmalarının alacağı asgari ücret tarifesi dahilinde Danışmanlık ücretini ödemek istemiyorsanız ,bu konuda yetkilendirilmiş otomobil ihtisas Gümrüklerinden bilgi alabilirisiniz ( örneğin 2023 yılında otomobil gümrük işlemleri ile RESMİ GAZETEDE yayınlanmış İstanbul Haydarpaşa Otomobil İhtisas Gümrük müdürlüğünden hem bilgi alıp aynı zamanda işlemlerinizi burada yaptırma şansınız mevcuttur.
Yurt dışı evrakları
1) Konsolosluk ikamet nakil belgesi
2) İkamet nakil tarihinden en az altı ay önce adlarına kayıtlı olan araç ruhsatı ve tercümesi (aracın satın alma tarihi itibarıyla 3 yaşını geçmemiş olması gerekir) örnek 2018 model bir araç 2018-2019-2020 yıllarında alınıp bugüne kadar üzerinize kayıtlı olması gerekir
3) Son altı aylık araç sigortası ve tercümesi
4) Nüfus cüzdanı kopyası
5) Varsa ise satın alma faturası
Not: ikamet nakil belgesinden sonra Türkiye’ye ilk giriş tarihinden itibaren altı ay içerisinde ithalat yapılması gerekir.
Önemli: eğer kişi çifte vatandaşsa bu haktan faydalanamaz. Sadece Türk vatandaşı olmalıdır.
Ticari araç bedelsiz olarak ithalatı yasaktır ( Kamyonet, Tır, Otobüs, Kamyon vs)
Yurt içi evrakları
1) Pasaport aslı
2) Eşinin pasaportu
3) Vukuatlı nüfus sureti (nüfus idaresinden)
4) Kamu görevlisi ise görev belgesi
5) Taşıtın girişine ilişkin belge (taşıt formu aktarma beyannamesi vb)
6) Anne kızlık soyadı
7) Eş taahütnamesi (noterden) örnek; Eşimin yapacağı bedelsiz otomobil ithalat işlemleri üzerinden beş yıl geçmeden bedelsiz otomobil ithalat talebinde bulunmayacağımı beyan ve taahhüt ederim
8) Giriş çıkış dökümü pasaport polisinden alınacak
9) T.C. kimlik belgesi
10) 18 yaş üstünde çocuk var ise onlar için de noterden taahhütname
11) Son altı aylık sigorta araba
12) Asker ise görev yazısı
Not: başvuru dilekçesi verildiğinde gümrük idaresi tarafından, aracın Türkiye’deki distribütöründen kıymet bilgisi ile Emniyet Müdürlüğü’nden ikamet nakil tarihinden geriye dönük son 10 yıla ait giriş çıkışları sorulacaktır. Son iki yıl kesintisiz yurtdışında kalınmamışsa son beş yılda iki yıl yurtdışında bulunulması gerekmekte olup o şartın da sağlanmaması durumunda son on yılda beş yıl yurtdışında kalınması gerekmektedir.